Ostatni tydzień września upłynął pięciolatkom z grupy Piesków pod hasłem „Zdrowie na talerzu”. Przypomnieliśmy sobie oraz zdobyliśmy nowe wiadomości i umiejętności o warzywach i owocach.

  • We wtorek z panią Dorotką robiliśmy smakowite szaszłyki z owoców przyniesionych z domu.
  • W środę kisiliśmy z panią Magdą kapustę. Każdy otrzymał spory liść kapusty i musiał go pokroić w jak najcieńsze paseczki. Teraz obserwujemy proces kiszenia.
  • W czwartek z panią Dorotką i panią Paulinką poszliśmy na stragan, gdzie rozpoznawaliśmy i nazywaliśmy różne warzywa i owoce oraz kupiliśmy marchew i jabłka. Po obiedzie przy pomocy sokowirówki pani Paulinki zrobiliśmy pyszny marchewkowo- jabłkowy sok.

W tym tygodniu dowiedzieliśmy się i przekonaliśmy, że owoce i warzywa są zdrowe, a odpowiednio przygotowane również pyszne.

 

M. Szyniszewska

galeria