W czwartek 5-latki z grupy 2 przygotowały zapasy zimowe – kisiliśmy ogórki i kapustę.
Dzień wcześniej wybraliśmy się do sklepu, by zakupić warzywa i przyprawy niezbędne do wykonania zaplanowanych prac.
Następnego dnia umyliśmy dokładnie ogórki i ułożyliśmy je w pojemniku i słoju, dodaliśmy aromatyczne przyprawy: czosnek, koper, chrzan i sól, dodaliśmy wodę i… teraz oczekujemy efektów.
Następnie poszatkowaliśmy kapustę i marchew, korzystając z pomocy robota kuchennego (pod czujnym okiem p. Agnieszki i p. Lidki). Część kapusty wymieszaliśmy z solą, a część z solą i marchwią. Tak przygotowaną kapustę przełożyliśmy do pojemników i dokładnie ubiliśmy. Teraz czekamy na efekty…

We wtorek – 17.10.br. degustowaliśmy ogórki. Są przepyszne! Z niecierpliwością czekamy na degustację kapusty 🙂

galeria