9 kwietnia Pajacyki z Grupy 2 zabrały się za zdrowe wypieki. Podsumowaliśmy wiedzę zdobytą w ostatnich dniach i ustaliliśmy, które produkty spożywcze są zdrowe i najodpowiedniejsze do naszych ciastek, które zdrowiem miały tryskać 🙂 Wybraliśmy zatem mąkę razową z pełnego przemiału – typ 2000, cukier trzcinowy, prawdziwe masło i jaja od kur z ekologicznej hodowli. I według instrukcji obrazkowej przygotowanej przez panią odmierzyliśmy odpowiednie ilości. Wszystko to umieściliśmy w robocie kuchennym, który bardzo szybko zagniótł nasze ciasto. Następnie powędrowało ono na 30 minut do zamrażarki, akurat na czas naszych zabaw z językiem angielskim 🙂 Gdy ciasto powróciło do naszej sali, było chłodne i gotowe do rozwałkowania. Następnie zaczęliśmy wykrawać w nim przeróżne kształty i układać je na blachach. Tak przygotowane ciastka trafiły w ręce fachowców, czyli pań kucharek, które ochoczo nam je wypiekły. Gdy ciasteczka wystygły spakowaliśmy je do celofanowych woreczków, dołożyliśmy pięknie wydrukowane przepisy i zawiązaliśmy czerwone kokardki. Część z nich trafiła do naszych domów, a część powędrowała do personelu naszego przedszkola. Chcieliśmy w ten sposób zachęcić innych do wybierania zdrowych produktów i jednocześnie pokazać, że zdrowe ciasteczka są banalnie proste do wykonania, iż nawet przedszkolacy potrafią je zrobić 🙂

Dla ciekawskich przepis:

CIASTKA RAZOWE

3-4 szkl mąki razowej typ 2000 (my wybraliśmy żytnią)
1 szkl trzcinowego cukru,
3 jaja
1 kostka masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko zagniatamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki/zamrażarki.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy ciastka.
Pieczemy w temp ok. 180 stC ok. 20 min (lub do lekkiego zbrązowienia).

SMACZNEGO!

galeria

Agnieszka Graj